15. - 16. 3. 2023
Ing. Josef Ježek, Ph.D. se za CHI zúčastnil valné hromady a semináře Spolku vlastníků, provozovatelů a uživatelů závlahových zařízení ČR, z.s., které se konalo v Hotelu Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem.
CHI úspěšně v 5letém hodnocení VaV
V rámci pětiletého hodnocení 20 resortních organizací vědy a výzkumu dosáhl Chmelařský institut s.r.o. nejvyššího stupně ocenění "A - vynikající výzkumná organizace" na stupnici A až D.
Žatec, aula CHI
Garant: Ing. Josef Ježek, Ph.D.
Sušárny chmele z uživatelského a konstrukčního pohledu, inovace včetně exkurze do provozu s komorovou sušárnou!
Zveřejněna FOTOGALERIE.
Žatec, aula CHI
Garant: Ing. Josef Vostřel, CSc.
Tradiční seminář o ochraně chmele. Představení "Metodiky ochrany chmele 2023".
Ke stažení metodika proti šíření Verticillia (CHI), jehož nebezpečnost a výskyt v ČR shrnul Ing. Jakub Beránek, Ph.D., ředitel Odboru zdraví rostlin ze Sekce osiv, sadby a zdraví rostlin ÚKZÚZ.
Zveřejněna FOTOGALERIE.
Velká Bystřice, Pivovar Tvarg
Garant: Ing. Ivo Klapal
Tradiční seminář o ochraně chmele pro tršické chmelaře.
Představení "Metodiky ochrany chmele 2023".
Oddělení ochrany chmele, Ing. Josef Vostřel, CSc., Ing. Ivo Klapal a Ing. Markéta Trefilová, vydalo novou "Metodiku ochrany chmele" pro rok 2023.
Formát A4, 78 stran, ISBN 978-80-86836-61-4.
V prodeji za 300 Kč u Dr. Vostřela, tel. 724 302 255.
CHI jako vzdělávací zařízení pověřené Ministerstvem zemědělství uspořádal doplňující školení odborné způsobilosti II. stupně pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin.
Povinný blok přednášek za KHS vedla Ing. Hana Höferová.
Ing. Vladimír Nesvadba, Ph.D., vedoucí oddělení šlechtění chmele CHI, přednášel studentům Střední zemědělské školy v Rakovníku o chmelu a jeho šlechtění.
Žatec, aula CHI
Garant: Ing. Josef Ježek, Ph.D.
Tradiční seminář k agrotechnice chmele.
Zveřejněna FOTOGALERIE.
Kouty u Ledče nad Sázavou, Kongresový hotel Luna
Svaz pěstitelů chmele ČR představil 24. vydání "Chmelařské ročenky 2023", do které přispěli pracovníci CHI na podzim 2022. Formát A6, barevná, ISBN 978-80-86576-98-5, 452 s.
Vydal Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., ve spolupráci s VÚPS - servis a služby s.r.o., se Svazem pěstitelů chmele ČR a odborným časopisem Chmelařství.
K zakoupení na sekretariátu Svazu.
31. 1. - 1. 2. 2023 (út-st)
Kouty u Ledče nad Sázavou, Kongresový hotel Luna
Pořádal Svaz pěstitelů chmele ČR.
Za CHI se zúčastnili jednatel Ing. Josef Patzak, Ph.D., Ing. Karel Krofta, Ph.D., Miroslav Brynda, Ing. Jaroslav Pokorný, Ph.D. a Ing. Petr Svoboda, CSc. Za pípu se postavili Víťa Karban s Libuškou Šulcovou.
CHI jako vzdělávací zařízení pověřené Ministerstvem zemědělství uspořádal doplňující školení odborné způsobilosti I. stupně pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin.
Povinný blok přednášek za KHS vedla MVDr. Markéta Smudková.
Do poštovních schránek předplatitelů je distribuováno číslo 10-12/2022 časopisu Chmelařství, jehož uzávěrka připadla na 15. 12. 2022.
24. - 25. 1. 2023
CHI jako vzdělávací zařízení pověřené Ministerstvem zemědělství uspořádal základní kurz odborné způsobilosti I. stupně pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin.
Povinný blok přednášek za KHS vedla Ing. Hana Höferová.
Žatec, aula CHI
CHI uspořádal setkání členů vědecké rady. Představeny byly směry řešení dlouhodobé koncepce rozvoje výzkumné organizace, podporované MZe, ev. č. MZE-RO1322, a přehled aktuálně řešených projektů.
Žatec
Miroslav Brynda se za CHI v Žatci zúčastnil slavnostního vyhodnocení sklizně chmele 2022 podniku CHMELAŘSTVÍ, družstva Žatec za oblast Žatecko.
Radovesice
Miroslav Brynda se za CHI v Radovesicích, v zasedací místnosti podniku ZEPOS a.s., zúčastnil slavnostního vyhodnocení sklizně chmele 2022 podniku CHMELAŘSTVÍ, družstva Žatec za oblast Úštěcko.
13. - 18. 1. 2023
USA
Biotechnolog Ing. Josef Patzak, Ph.D. a šlechtitel Ing. Vladimír Nesvadba, Ph.D. se v San Diegu zúčastnili konference věnované genomice chmele (The Plant & Animal Genome Conference).
Prezentované postery ke stažení.
Ministerstvo zemědělství vydalo „Situační a výhledovou zprávu CHMEL, PIVO 2022", do které přispěli pracovníci CHI.
Dostupná při kliknutí na odkaz.